W tak ciepłe dni jak dziś dobrze jest zjeść co ochłodzi nam mile dzień, przygotowałam na weekend ciasto podobne to sernika na zimno.
Potrzebujemy:
Na biszkopt:
- 5 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- łyżeczka octu
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 500ml śmietany kremówki 30%
- 1 galaretkę cytrynową
- 1kg truskawek
- 2galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Oddziel żółtka od białka. Miske z białkiem schowaj do lodówki . Do miski z zółtkiem dodaj proszek do pieczenia i octu i odłóż.Wyjmij miske z białkiem i ucieraj mikserem na wolnych obrotach przez ok. 10minut.
Do miski z białkiem dodajemy cukier i nadal ucieramy. Miskę z białkiem dodajemy do miski z żółtkiem i mieszamy łyżką.Gdy skłądniki ewidentnie się połączą, dodajemy mąkę(ale tak po trochu posypujemy) i miksujemy. Zawartość przelewamy do brytfanki(którą wcześniej wysmaruj masłem i otocz w bułce tartej) i wstaw do nagrzanego piekarnika do 150'C na ok. 50minut na suchy patyczek.
Do miski z białkiem dodajemy cukier i nadal ucieramy. Miskę z białkiem dodajemy do miski z żółtkiem i mieszamy łyżką.Gdy skłądniki ewidentnie się połączą, dodajemy mąkę(ale tak po trochu posypujemy) i miksujemy. Zawartość przelewamy do brytfanki(którą wcześniej wysmaruj masłem i otocz w bułce tartej) i wstaw do nagrzanego piekarnika do 150'C na ok. 50minut na suchy patyczek.
Truskawki:
Obrać i umyć, poukładać pokrojone na plasterki na górę biszkopta. (nie wszystkie)
Galaretka:
2 galaretki truskawkowe rozrobić według przepisu w 500ml wody i odstawić do stężenia.
Masa:
Cytrynową galaretkę zrobić według podanego na opakowaniu przepisu ale rozrobić w 250ml wody a nie 500ml i odstawić by stężała. Gdy galaretka jest jeszcze nie gotowa do osobnej miski wlać śmietanę i ubijać. Do gotowej śmietany wlać troszkę już gotowej galaretkę i pożądanie wymieszać. Dać na 10minut do lodówki.
Reszta:
Masę wyjąć z lodówki i wylać na biszkopt na którym są już wyłożone truskawki, a następnie na masę poukładać resztę truskawek. Jeżeli galaretka truskawkowa nie jest gotowa ciasto włożyć do lodówki i poczekać aż galaretka trochę się zrobi i dopiero wylać ja na ciasto. A następnie włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Bardzo podobne ciasto robi zawsze w wakacje moja Babcia;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie