- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 170 g masła, o temperaturze pokojowej
- 3/4 - 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Masło umieścić w misie miksera i utrzeć na jasną masę.
Dodać cukier nadal ucierając. Dodać jajko i sól, ucierając. Ddoać mąkę wymieszaną z kakao. Ucierając. Gotową masę włożyć do foli (siateczki) i schłodizc w lodówce przez ok.1 godziny.
Po godzinie ciasto wyjąc, i rozwałkować na grubość ok. 3mm. Podsypać wcześniej mąką. Foremką wykrawać wzorki. Układać ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ciastka nie rosną więc można układać w nie wielkich odstępach.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz