czwartek, 14 czerwca 2012

Kakaowe ciasteczka



Potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 3/4  - 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:
Masło umieścić w misie miksera i utrzeć na jasną masę.
Dodać cukier nadal ucierając.  Dodać jajko i sól, ucierając. Ddoać mąkę wymieszaną z kakao. Ucierając. Gotową masę włożyć do foli (siateczki) i schłodizc w lodówce przez ok.1 godziny.

Po godzinie ciasto wyjąc, i rozwałkować na grubość ok. 3mm. Podsypać wcześniej mąką. Foremką wykrawać wzorki. Układać ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ciastka nie rosną więc można układać w nie wielkich odstępach. 

Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz