sobota, 30 czerwca 2012

Ptysie



Potrzebujemy:
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 125 g masła 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3 fix-śmietana
  • 750ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:

Do rondelka wlać wodę i dodać masło, mieszać aż masło się rozpuści. Następnie dodać mąkę i mieszać aż całość będzie odchodzić od brzegów rondelka. Gdy trochę wystygnie, dodac jajka i wymieszać łyżką lub użyć do tego miksera. Masę włożyć do rękawa cukeirniczego, nakładac na papier do pieczenia robić kółka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200'C na 20-30minut aż się zarumienią


W tym czasie do miski wlać śmietanę i ubijać a nasepnie dodać fix-śmietana dalej ubijając. 
Gdy Ptysie będą gotowe, wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Następnie przeciąć je na pół i za pomocą rękawa cukierniczego wykładać śmietanę na ptysia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz